paintball

paintball paintball paintball paintball paintballpaintball

Strategii Paintball


masca paintball


Nu doare cand esti impuscat?

In functie de locul sau distanta de la care provine bila de vopsea care te loveste, impactul poate provoca durere. Dupa cum stiti unele parti ale corpului sunt mai sensibile. Iar echipamentul va ajuta sa reduceti din senzatia descrisa. Bilutele cu vopsea se vor sparge in momentul impactului cu jucatorul si in general provoaca o durere usoara. Desigur, cu cat esti mai aproape de arma, cu atat viteza bilei cu vopsea care te va lovi va fi mai mare. In general cele mai deranjante lovituri, dupa ce un joc s-a terminat, pot fi zgarieturile sau vanataile datorate terenului de joc.

Statisticile indica faptul ca paintball este una dintre cele mai sigure activitati distractive. La V.P.A. toate armele cu vopsea sunt verificate inainte si in timpul jocului, pentru a se asigura ca viteza si distanta de la care sunt expediate bilele cu vopsea sunt in conformitate cu standardele industriale recunoscute

Ce este Paintball?

In 20 de ani care au trecut repede, sportul paintball a fost recunoscut ca unul dintre cele mai interesante sporturi de echipa care se desfasoara in aer liber. Datorita amploarei explozive din ultima decada a jocului de paintball, acesta se desfasoara acum in peste 40 de tari. Paintball este indragit de milioane de barbati si femei, de toate varstele si stilurile de viata. Fie persoane casnice sau liceeni, persoane active sau pensionari, jucatorii de paintball, cu varste de la 10 la 65 de ani, impartasesc placerea pentru aventura si distractie si au un puternic spirit de competitie.

Ce este o bila cu vopsea

Paintball in traducere libera inseamna bila cu vopsea. Aceste bile cu vopsea sunt formate din gelatina, ele au o viteza maxima de 300 de picioare pe secunda (9144cm/s) sau 205 mile/h (329km/h), valori monitorizate si reglate pentru maximum de siguranta.O bila cu vopsea reprezinta o capsula rotunda si subtire de gelatina avand in interiorul ei un lichid colorat. Continutul capsulei nu este nici toxic si nici caustic fiind solubil in apa si biodegradabil. Calitatea bilelor variaza in functie de producator. Bilele sunt colorate si atunci cand un jucator este marcat (impuscat) cu o astfel de bila, se va forma pe echipamentul acestuia o pata de vopsea, indicand ca respectivul este eliminat din joc.


Ce este un marcator cu bila cu vopsea?

Marcatoarele cu bile cu vopsea sunt de o mare varietate. Unele sunt reprezentate de pistoale (cu maner sau pat) ce folosesc vopseaua expediata prin mici cartuse de 12g de CO2 care trebuie sa fie schimbate dupa 15-25 de impuscaturi (focuri). Alte arme ce folosesc vopseaua sunt de genul carabinelor, a pustilor, prevazute cu manere sau pat pentru umar si cu butoiase mai mari. Acestea sunt armate cu cilindri mai mari, reincarcabili de CO2 fiind capabili sa suporte sute de focuri. Unele arme cu vopsea sunt activate prin pompare, adica de fiecare data cand vrei sa impusti trebuie mai intai sa armezi arma folosindu-te de o pompa si apoi sa actionezi tragaciul. Pentru a trage un alt foc trebuie armata din nou arma si actionezi tragaciul ori de cate ori vrei sa impusti.

Un alt exemplu de arme cu vopsea sunt cele semiautomate adica prima data cand vrei sa impusti trebuie sa armezi cocosul, dar dupa prima impuscatura arma va reactiva automat cocosul si de aici puteti actiona tragaciul ori de cate ori veti dori sa impuscati...

Deasemenea exista si arme total automate. Marea majoritate a terenurilor pentru joc nu accepta folosirea acestora.

Armele din clasa celor cu maner reprezinta armele de baza folosite.

Cum se joaca?

De obicei paintball se joaca de catre echipe ce pot fi identificate prin banderole colorate. Echipele pot fi formate din 3-4 jucatori pana la 20 de componenti. Fiecare echipa se lupta sa indeplineasca un scop, un obiectiv, similar celorlalte sporturi care au in comun mingea. Daca jucatorul este lovit si bila cu de vopsea se sparge in orice loc pe corpul sau pe echipamentul acestuia, rezultand o pata de vopsea, regulamentul spune ca acest jucator este considerat "eliminat"; si imediat trebuie sa paraseasca campul de joaca indreptandu-se spre o zona desemnata sau spre zona neutral.Obiectivele sunt diverse si cuprind intre altele capturarea sau apararea steagului mergand pana la eliminarea in totalitate a echipei adverse. Indiferent in care dintre situatiile de mai sus va veti afla, jocul provoca participantii atat fizic cat si mental ca o exercitare a istetimii atat de necesara victoriei.

Paintball este un sport sigur insa trebuiesc respectate anumite reguli de siguranta. Una dintre cele mai importante este aceea ca toti participantii trebuie sa fie echipati cu o masca pentru fata/ ochelari de protectie, pe care nu trebuie sa le dea jos , indiferent daca jocul se afla in desfasurare sau nu. Toate partidele sunt supervizate si controlate de catre maestri foarte bine pregatiti si antrenati. Prioritatea jocului nostru la V.P.A. este siguranta jucatorului. Nu exista compromisuri in ceea ce priveste regulile de siguranta sau standardele. Statisticile efectuate in ceea ce priveste siguranta demonstreaza ca paintball este mult mai sigur decat golful, jogging-ul, tenisul, sau multe alte sporturi. Impactul provocat de o lovitura poate pisca pe moment, dar nu va accidenta nici un jucator care este protejat corespunzator.

Pe teren


 • Armele cu vopsea trebuie sa aiba un dispozitiv de blocare , ce va fi inserat in teava de fiecare data exceptand momentul cand va aflati pe terenul de joc sau in raza de tragere. Toti jucatorii trebuie sa foloseasca aceste dispozitive sub aceste circumstante, altfel penalizarea va fi: ELIMINARE.- Este obligatoriu pentru fiecare persoana (arbitrii, jucatori, spectatori) sa poarte ochelari de protectie atunci cand acestia sunt expusi in mod direct actiunilor din campul de joc in timp ce jocurile sunt in plina desfasurare sau atunci cand sunt expusi unei zone in care armele sunt folosite.
 • Fiecare sistem de ochelari de protectie trebuie sa includa o masca de fata complet aprobata si un dispozitiv de protectie a urechilor, fabricat special pentru fiecare model de ochelari de protectie. Acest sistem nu trebuie stricat sau deteriorat. Toate sistemele de ochelari de protectie fac obiectul inspectiei de siguranta si de aprobare. Nerespectarea acestor indicatii duce la ELIMINARE.
 • OCHELARII DE PROTECTIE TREBUIE PURTATI IN FUNCTIE DE ZONELE CARE AVERTIZEAZA ACEST LUCRU!
 • Un jucator activ care isi descopera ochii intentionat (suficient pentru a fi ranit) in timpul unui joc, in afara aprobarii si sub directa supervizare a unui arbitru, va fi eliminat din joc.- Nerespectarea purtarii ochelarilor de protectie sau indepartarea temporara, inclusiv ridicarea deasupra sau lasarea dedesubtul ochilor sau in alte conditii decat cele aprobate va avea ca rezultat : ELIMINAREA jucatorului.
 • Un jucator este eliminat din joc atunci cand este marcat cu vopsea in orice loc al corpului sau echipamentului.
 • Un jucator care ascunde sau sterge intentionat o marcare cu vopsea comite o infractiune.
 • Orice argumente, certuri, abuzuri sau limbaj obscen folosite impotriva jucatorilor, arbitrilor sau judecatorilor in incinta sau in afara terenului sunt interzise. Penalizarea: ELIMINARE
 • Comportamantul agresiv, inclusiv contactul direct sau incercarea de a pune mana pe arma adversarului se penelizeaza cu eliminarea
 • Impuscarea unui alt jucator aflat la o distanta foarte mica si impuscarea intentionata in zone neprotejate (cap, gat) sunt interzise si se penalizeaza. Aceasta penalizare nu se aplica daca se va demonstra ca au fost respectate conditiile acceptate de regulament care prevede o distanta minima impuscarii. Penalizarea: ELIMINARE si adversarul ramane in joc.- In timpul jocului, un jucator marcat cu vopsea de catre colegii de echipa sau de catre el insusi, este eliminat.
 • PENTRU FIECARE JUCATOR CARE ESTE CONSTIENT SAU NU, CA INCALCA REGULULILE, SI NU PARASESTE JOCUL, ARBITRUL SAU JUDECATORUL TREBUIE SA STRIGE: "CULOAREA NUMARUL __ (NR. DE INREGISTRARE) PARASESTE JOCUL" (DE EXEMPLU NR. 6 ROSU PARASASTE JOCUL). IN CAZUL IN CARE SE REFUZA, PENALIZAREA VA FI: ECHIPA DESCALIFICATA.
 • Daca in timpul jocului masca de fata a unui jucator este din intamplare data la o parte si acesta se afla in zona de joc, el este obligat sa se arunce la pamant cu fata in jos, sa-si acopere fata sau capul cu mainile si sa strige: "OPRITI JOCUL" atata timp cat este necesar pentru ca jocul sa fie oprit.- Un jucator nu are voie sa traga intentionat in capul altui jucator de la o distanta mai mica de 8 metri.
 • Daca un jucator s-a accidentat pe teren in timpul unui joc el trebuie sa respecte regulile de la "masca pierduta" (vezi paragraful anterior). El este obligat sa se arunce la pamant si sa strige "OPRITI JOCUL". Toti jucatorii trebuie sa respecte acest lucru si sa opreasca focul imediat. Un arbitru are voie sa opreasca jocul pe intreg terenul in cazul unei accidentari, raniri sau a unei urgente (de exemplu fulgerare sau trasnet).
 • Imediat ce s-a determinat ca un jucator a fost marcat acesta trebuie sa-si ridice arma deasupra capului si sa paraseasca terenul imediat in asemenea fel incat sa nu interfere cu jocul care se desfasoara in continuare. Jucatorii eliminati nu pot pasa echipamentul sau munitiile coechipierilor. Orice jucator care primeste echipamentul pasat va primi, deasemenea, penalizare: ELIMINARE

ISTORIC


1970
James Hale de la Daisy Manufacturing, a inventat si brevetat ceea ce a devenit apoi prima pusca de paintball. Aceasta pusca originala cu vopsea a fost fabricata si folosita la marcarea copacilor si a vitelor, iar ulterior a fost vanduta pentru utilizarea in jocul de paintball, sub numele Nelson. A fost de asemenea folosita pentru marcarea zonelor periculoase si a celor care urmau a fi distruse.

June 27, 1981
Primul joc de paintball s-a desfasurat cu 12 jucatori care concurau unii impotriva celorlalti, folosind pistoale Nel-spot 007. Initial aceste pistoale au fost folosite de serviciul forestier, pentru marcarea copacilor care urmau a fi taiati. Printre jucatori s-au numarat: un angajat al bursei de pe Wall Street, Hayes Noel, Robert Gurnsey, autorul documentarului "Pumping Iron", Charles Gaines si alti noua participanti. Jocul consta in capturarea steagului. Invingatorul, Ritchie White, a capturat toate steagurile, fara sa traga nici o impuscatura, cata iscusinta!

April 1982
Primul teren in aer liber a fost infiintat in Rochester, N. Y., de catre Caleb Strong, unul dintre actualii proprietari ai PMI Northeast.

1982
Charles Gaines inregistreaza pe piata jocul de paintball sub numele de Jocul National de Supravietuire (NSG – National Survival Game). PMI (Pursuit Marketing Inc.) a fost compania care sa comercializeze si sa distribuie produsele necesare pentru paintball. Articolele despre primul joc, scrise de actualii jucatori, au fost publicate in "Sports Illustrated", precum si in alte publicatii nationale.

1983
Primul Campionat National de NSG a costat 14.000 $. S-au deschis primele terenuri de paintball in aer liber in Toronto, Canada.

1984
Jocul de paintball ajunge in Australia, sub numele de Jocurile Puscasilor.

Nov 1984
Caleb Strong deschide primul teren acoperit de paintball, la Buffalo N.Y.

1985
S-a deschis primul teren acoperit de joc din Anglia.

1988
A fost fondata Asociatia Internationala a Jucatorilor de Paintball (IPPA – International Paintball Players Association) ca o asociatie non - profit dedicata invatarii, dezvoltarii si sigurantei sportului numit paintball.

1991
Jocul de paintball ajunge in Franta, Danemarca si alte tari din Europa.

1992-1993
A fost infiintata Liga Nationala Profesionista de Paintball (NPPL – National Professional Paintball League), iar seriile Pro - Am ale NPPL au participat la competitii sportive in Reno, New York, Boston, precum si in alte orase din SUA.

1993
Canalul de sport ESPN a filmat si transmis cupa organizata de Revista competitiilor si evaluarilor jocului de paintball (PCRI – Paintball Competitions and Ratings Magazine) a NPPL, "DC Cup", in suburbia Washington D.C., Bowie, Maryland. Era prima data cand ESPN transmitea un joc de paintball.

1994
Warpig (www.warpig.com) a construit pentru prima data un site Internet pentru paintball.

1996
ESPN si Paintball Sports au transmis Campionatele Mondiale ESPN de Paintball desfasurate in Orlando, Florida.

1996
Se inaugureaza terenuri de joc, magazine, se organizeaza competitii in Canada, Statele Unite, Australia, Anglia, Scotia, Danemarca, Franta, Olanda, Germania, Austria, Irlanda, Belgia, Grecia, Italia, Norvegia, Suedia, Africa, Rusia, Noua Zeelanda, Brazilia, Venezuela, Israel, Coreea, Thailanda si Filipine.
1998
Focus International a organizat cea mai mare competitie de paintball pe teren acoperit, la centrul Skydome, din Toronto, Canada. PCRI, Airgun Designs si Worr Game Products au organizat prima si cea mai mare conferinta de certificare tehnica de pana atunci, cu scopul de a pregati magazinele de paintball si proprietarii de terenuri in tehnologia armelor cu vopsea.

Este un joc sigur ?

Ca in orice activitate sau sport, intotdeauna exista posibilitatea ranirii. Totusi, regulile standard de siguranta si utilizarea corespunzatoare a echipamentelor fabricate si aprobate din punct de vedere al sigurantei, fac din paintball unul dintre cele mai sigure jocuri de echipa. De fapt, statisticile companiilor de asigurari arata ca mai multi oameni sunt raniti in timpul jocului de popice sau la pescuit, decat cand joaca paintball.

Daca jucatorii de pe teren poarta *INTOTDEAUNA* ochelari de protectie, care sunt de obicei parte a unei masti de protectie pentru ochi si fata. Daca, in momentul in care nu se afla pe teren, armele au piedica trasa, pentru a preveni iesirea bilelor cu vopsea din incarcator. Se insista asupra sigurantei pe majoritatea terenurilor, organizandu-se un instructaj la initierea fiecarei sesiuni de catre arbitrii sau membrii firmei care ii supravegheaza pe jucatori.

In final, terenurile comerciale destinate jocului de paintball limiteaza viteza de tragere la maxim 300 de picioare pe secunda. Jucatorii care ignora regulile privitoare la siguranta sunt de obicei eliminati din joc si nu au voie sa participe la urmatorul joc. Terenurile care nu indeplinesc cerintele de siguranta trebuie evitate.

Doare?Pe scurt, raspunsul este: din pacate, da! Sa fii lovit de o bila aflata in viteza face parte din joc.

Din fericire, nu este asa de rau pe cat pare. Bilele cu vopsea se sparg la impact, disipand aproape intreaga energie si producand foarte putina durere.

Durerea simtita este comparabila cu lovirea cu un bat si dispare dupa numai cateva secunde. Desigur, o lovitura de la distanta mica va "accentua" senzatia (citeste "doare mai tare") in comparatie cu o lovitura de la distanta mai mare.

In general totusi, bucuria jocului va alunga orice urma de durere care ar putea fi simtita in urma unei lovituri.

La plecarea de pe teren, un jucator poate avea cateva urme ale loviturilor, insa aceasta va fi de un real folos in conturarea unei imagini vizuale cand va povesti prietenilor despre jocul de paintball.


2008 © PaintballAS Paintball  |   Echipament paintball  |   Regulament paintball  |   Despre PaintballAs  |   Arme paintball  
Markere paintball  |   Markere electronice paintball  |   Masti paintball  |   Butelii paintball  |   Incarcatoare paintball  |   Deschide teren paintball
Galerie Foto  |   Contact